1. Vanliga frågor och svar om fakturaskrivaren
  2. Utskriftsgranskning
  3. Välkommen att delta i ett av våra kostnadsfria webinars!
  4. Uppdatera fakturamottagarens nätverkskoppling i fakturaskrivaren
  5. Vad räknas som en fakturamall?
  6. Hur installerar jag InExchange Fakturaskrivare?
  7. Vanliga exempelfakturor
  8. Kan jag skicka pdf-fakturor genom InExchange?
  9. Kan jag skicka pappersfakturor med InExchange?
  10. Hur ser fakturan ut när den skickas som papper eller pdf?

Vanliga frågor och svar om fakturaskrivaren Följ

Du kan skicka alla dina fakturor via vår virtuella fakturaskrivare.

Vanliga frågor och svar -
InExchange Fakturaskrivare:

1. Kan jag bara skicka e-faktura via InExchange?

Via fakturaskrivaren kan du skicka alla dina fakturor - från dag ett. Alla dina elektroniska fakturor, men även eventuella pdf- och pappersfakturor till de som ännu inte tar emot e-faktura. Till dina fakturor kan du bifoga bilagor.

Du kan skicka till alla. Oavsett operatör. Oavsett format. Även till utlandet.

Läs mer:
play_4.png Se vår film om e-faktura

2. Hur installerar jag fakturaskrivaren?

Se vår installationsguide för instruktioner.

3. Hur vet jag vilka av mina kunder jag kan skicka e-faktura till?

Matcha kundlista
Om du vill få hjälp med att ta reda på vilka av dina kunder som tar emot e-faktura är du välkommen att ladda upp din kundlista.

Portooptimering
När du skickar dina fakturor via fakturaskrivaren får du förslag på billigare leveranssätt när det är möjligt. Om du ser en orange ikon ikon_orange.png i vänsterkolumnen för en kund i fakturaskrivaren, i steget Välj hur dina fakturor skall skickas, får du fram mer information genom att ställa muspekaren på denna, se bild.

Du kan också använda dig av InExchange Portooptimering för att se på vilka av dina kunder det går att byta till ett billigare leveranssätt.

Läs mer:
Notering.png Använd dig av InExchange Portooptimering för att välja leveranssätt

4. Jag har glömt mitt lösenord. Hur återställer jag det?

Klicka på Kan du inte logga in? på inloggningsrutan till fakturaskrivaren och följ instruktionerna.

5. Vad ska jag göra om min kund tar emot e-faktura via en annan operatör?

Finns kunden redan upplagd som mottagare i nätverket (detta kan du kontrollera på sidan Utöka ditt nätverk) så kan du fakturera kunden via fakturaskrivaren. Om kunden kräver ett specifikt referensnummer behöver du kontakta kunden för att få korrekta uppgifter.

Om din kund använder sig av en annan operatör för att ta emot e-faktura och fakturamottagaren inte finns upplagd än i InExchange nätverk kan du skapa ett supportärende där du anger uppgifter om företagets namn, organisationsnummer, GLN och operatör för att få dem upplagda. Du kan därefter skicka e-faktura till dem.

Läs mer:
Notering.png Kontrollera om kunden har några e-fakturakrav
Notering.png Skapa supportärende för att lägga till ny mottagare

6. Uppdatera ditt företags kontaktuppgifter

När du ansluter dig till InExchange nätverk blir du sökbar för andra i nätverket. De kan kontakta dig för att börja ta emot e-faktura från dig eller för att skicka e-faktura till dig. För att förfrågningar och annan information ska nå dig är det viktigt att dina kontaktuppgifter hålls uppdaterade. Dessa fylls i på Konto > Profil-sidan på InExchange Network. Du kan ha olika kontaktpersoner och uppgifter för olika typer av filer och information.

Använd dig av ikonerna till höger på respektive rad för att lägga till, ändra eller ta bort information.

Läs mer:
Notering.png Hur ändrar jag vår kontaktinformation

7. Hur väljer jag leveranssätt i fakturaskrivaren?

Leveranssätt väljs i fakturaskrivarens steg Välj hur dina fakturor skall skickas. Välj mellan e-faktura, pdf och papper. Dina inställningar sparas per mottagare. Om det finns ett billigare alternativ tillgängligt för kunden meddelas du detta genom en orange triangel ikon_orange.png i vänsterkolumnen. Peka på ikonen för att läsa mer.

E-faktura - För att kunna skicka e-faktura behöver din kund kunna kopplas till en e-fakturamottagare i nätverket. Om det inte finns information på raden i kolumnerna för Org.nrFöretag och GLN kan du själv söka upp kunden i något av dessa fält. Hittas inte kunden kan du välja att skicka pdf eller papper tills kunden blir tillgänglig.

8. Hur lägger jag till bilagor på fakturorna?

Bilagor kan läggas till fakturorna i steget Fakturakontroll i fakturaskrivaren. Markera den faktura som du vill ska ha en bilaga, klicka sedan på knappen Bilagor under informationsrutan och följ instruktionerna.

Läs mer:
Notering.png Lägg till bilaga

9. Jag ska fakturera en ny kund. Behöver jag göra något speciellt?

Det kan vara så att din nya kund har aktiverat referenskontroll på sina fakturor eller att de vill godkänna dig som leverantör innan du börjar skicka e-faktura till dem. Sök upp kunden i nätverket och se vilka funktioner kunden har aktiverat. I många fall krävs det inget speciellt utan du kan börja skicka e-faktura direkt.

Om din kund inte finns upplagd som mottagare hos oss, se punkt 5 i frågor och svar.

Läs mer:
Notering.png Kontrollera om kunden har några e-fakturakrav

10. Korrigering av felaktiga referenser

Om din fakturamottagare kräver korrekt referens på fakturorna behöver du kontakta kunden för att få dessa uppgifter. Referenser läses in från dina fakturor.

Det går att ändra en felaktig referens i fakturaskrivaren innan fakturan skickas. Se bild

Du kan även korrigera en felaktig referens på Att hantera-sidan i InExchange Network om fakturan inte kunde levereras. Detta gäller i första hand när fakturamottagaren använder sig av en annan operatör. I dessa fall sker referenskontrollen efter att fakturan skickats via fakturaskrivaren.

Returnerade pappersfakturor kan skickas om från samma vy.

Läs mer om Att hantera-sidan:
Notering.png Hur hanterar jag en stoppad faktura?
Notering.png Hur skickar jag om en returnerad pappersfaktura?

11. Går det att korrigera felaktiga uppgifter på en faktura?

Att hantera-sidan i InExchange Network kan du redigera vissa uppgifter på fakturor som av olika anledningar inte har kunnat levereras. Det kan bero på ett felaktigt referens- eller ordernummer, en felaktig adress på en pappersfaktura, eller liknande. Klicka på Hantera-knappen och korrigera felaktiga uppgifter. Skicka sedan om fakturan.

Om det däremot finns felaktig information på fakturaraderna eller beräkningsfel till exempel gällande moms eller summeringar visas ett felmeddelande i fakturaskrivaren. Du behöver då korrigera eller skapa en ny faktura i ditt affärssystem som du sedan skickar via fakturaskrivaren.

12. Varför får jag ett felmeddelande när jag försöker överföra en faktura?

Du får information i meddelandet om vad felet beror på. Det kan vara ett beräkningsfel på fakturan som gör att den stoppas. Kontrollera gärna att radbelopp, moms, eventuell avrundning, med mera, stämmer överens med summeringarna på fakturan. Behöver du justera något kan du välja att inte överföra fakturan. Korrigera fakturan i ditt affärssystem och överför den sedan på nytt.

När du började använda fakturaskrivaren skapades det inläsningsmallar hos InExchange baserade på den information som finns på dina fakturor. Har det gjorts ändringar på fakturamallen behöver du kontakta oss så att vi justerar inläsningsmallen eller om du har valt fel mall, kan du skriva ut fakturan på nytt med rätt mall.

Läs mer:
Notering.png Vad räknas som en fakturamall?
Notering.png Skicka exempel på olika typer av fakturauppgifter (för att stöd ska kunna skapas på rätt sätt från början)

13. Vi ska byta affärssystem och får nya fakturamallar, vad behöver vi tänka på?

Vissa affärssystem har integrerade lösningar så att du kan skicka dina fakturor direkt från affärssystemet och få dem levererade på det sätt du har valt för varje enskild fakturamottagare, som e-faktura, pdf- eller pappersfaktura. Kontakta leverantören för det affärssystem ni använder för att se om det finns en sådan möjlighet.

Om ni fortsätter att använda er av InExchange Fakturaskrivare och kommer att få nya fakturamallar behöver nya inläsningsmallar skapas för dina fakturor hos InExchange. Meddela vår support att en ändring kommer att ske och överför sedan fakturor via fakturaskrivaren med den nya mallen när det blir möjligt. Fakturor som fått en ny mall kommer automatiskt att stoppas eftersom de inte motsvarar era befintliga mallar. Stöd skapas för de nya mallarna och ni kan därmed fortsätta faktura precis som vanligt. En engångskostnad tillkommer.

Läs mer:
Notering.png Vad räknas som en fakturamall?
Notering.png Skicka exempel på olika typer av fakturauppgifter (för att stöd ska kunna skapas på rätt sätt från början)

Om du inte hittar svaret på din fråga ovan kan du söka efter svaret här i vårt hjälpcenter eller kontakta oss via chatten som hittas i fakturaskrivaren. Chatten är öppen alla helgfria vardagar mellan klockan 8.00 - 17.00 (lunchstängt 12-13).